Yes She's Smart in de Media

Publicaties in kranten, op radio televisie en online

 

Hard werken is geen garantie voor succes

Waarom je als ambitieuze vrouw vooral níét naar Ivanka Trump moet luisteren

 

 

Klik hier om het hele artikel op Intermediair te lezen.

Klik hier om het hele artikel op Opzij te lezen.

 

Klik hier om het hele artikel op Intermediair te lezen.

Vreneli Stadelmaier: ‘Bij vrouwen van in de 30 verdampt ergens de ambitie’

Ze zijn afgestudeerd, maar hebben nog niet de baan gevonden die daar bij hoort. Of ze hebben net een kind gekregen, maar vinden geen deeltijdbaan op dat niveau. Veel jongeren en vrouwen doen niet het werk waar ze voor zijn opgeleid.

Dat bleek vorig jaar in Nederland uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het 3e kwartaal van 2015 deed de helft van de hoogopgeleide en afgestudeerde jongeren werk dat meestal door mensen met een middelbaar of lager onderwijsniveau wordt gedaan.

Het maakt bijna niet uit wat ze precies hebben gestudeerd. Bij de onderwijsrichtingen dienstverlening, techniek, industrie en bouwkunde komt het verschijnsel het meest voor. Naarmate mensen ouder worden, herstelt dat zich en zijn ze minder vaak onder hun niveau aan de slag.

Zo rond de leeftijd van 35 jaar ontstaat er een verschil. Daarboven werkt 1 op de 3 hoogopgeleide vrouwen onder haar niveau, tegen 1 opde 4 van haar mannelijke tegenstrevers. Vaak zijn er kinderen in het spel. Vrouwen gaan na het krijgen van hun eerste kind vaker in deeltijd werken. Hierdoor bouwen ze minder werkervaring op, wat hun carrièrekansen verkleint.

Vreneli Stadelmaier, auteur van de bestseller ‘F*ck die onzekerheid’ (over het imposter syndrome) en winnares van de Joke Smit Prijs 2015, richt zich in haar nieuwe boek met name net afgezwaaide, hoogopgeleide vrouwen. “Het ontbreken van softskills zoals: onderhandelen, strategisch opereren en impact maken, is een van de oorzaken waardoor te weinig vrouwen meedoen aan de race naar de top”, meent Stadelmaier.

“Ja, we zijn goed in motiveren, communiceren en beschikken vaak over meer inlevingsvermogen dan mannen. Maar we moeten ons ook minder bescheiden opstellen en leren zichtbaar te zijn. Zo kunnen we effectief en gelukkig excelleren in ons werk.” Met het boek ‘Yes She’s Smart’ leert Vreneli jonge vrouwen hoe ze effectiever, gelukkiger en met meer succes kunnen werken. Zodat ze wél tevreden zijn over hun baan, niet afhaken en – als ze dat willen – kunnen doorstomen naar de top.

Vanaf vandaag verkrijgbaar. Het project is een integratie tussen offline en online. In het boek staan QR-codes die de lezer direct naar de betreffende online informatie, video of test op de smartphone brengt.

Lees hier het gehele artikel op de website van nlsupervrouwen.

 

Onderzoek: hoogopgeleide vrouwen vaak spijt van partnerkeuze

Eerder werd er al onderzocht in welke beroepen vrouwen het vaakst vreemdgingen, nu kunnen we checken of dat gedrag ook samenhangt met hun opleidingsniveau. Uit een recente studie blijkt namelijk dat maar liefst 15 procent van de hoogopgeleide vrouwen spijt heeft van haar partnerkeuze.

Voor een onderzoek van coachingbureau SheConsult werden 600 hoogopgeleide vrouwen tussen de veertig en zestig jaar oud ondervraagd over hun werk- en privéleven, en toen bleek dat 15 procent spijt heeft van een vroegere partnerkeuze. Dat komt neer op zo’n 120.000 vrouwen, zo meldt RTL Nieuws. Zo vertelde een van de vrouwen tijdens het onderzoek dat haar mans werk altijd op de eerste plaats kwam. “Ik zag dat anders, maar het impliceerde wel dat ik voor het huishouden zorgde en eventueel later ook voor de kinderen. Daarnaast leidde zijn baan de keuze voor onze woonplaats.” Uiteindelijk liep de relatie tot een einde, maar als ze deze dingen eerder had ingezien had het waarschijnlijk minder lang geduurd, vertelt ze.

Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat vrouwen ook vaak spijt krijgen van keuzes die ze maken op het gebied van hun carrière, neem bijvoorbeeld het laten gaan van bepaalde uitdagingen. Waar deze spijtgevoelens vandaan komen?

Lees hier het hele artikel. 

Hoogopgeleide vrouwen balen van ouderwetse partners

120.000 hoogopgeleide vrouwen in Nederland zijn ontevreden met hun partnerkeuze. Achteraf gezien hadden ze liever iemand gekozen die hun carrière meer had aangemoedigd of meer zorgtaken op zich had genomen.

Coachingbureau SheConsult ondervroeg 600 hoogopgeleide vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud over werk, privé en de combinatie daarvan. In dat onderzoek zei 15 procent van de vrouwen spijt te hebben van een vroegere partnerkeuze. Doorberekend zou het gaan over 120.000 vrouwen.

“Ik had ooit een partner die vond dat zíjn baan het belangrijkste was, ook al waren we beide afgestudeerd aan de TU Delft”, vertelt een van de geïnterviewden. “Ik zag dat anders, maar het impliceerde wel dat ik voor het huishouden zorgde en eventueel later ook voor de kinderen. Daarnaast leidde zijn baan de keuze voor onze woonplaats.”

De relatie ging uit, maar de geïnterviewde stelt dat als ze eerder had ingezien wat de gevolgen waren, ze wellicht een andere keuze gemaakt zou hebben.

Spijt, spijt, spijt

De partnerkeuze is niet het enige waar hoogopgeleide vrouwen ontevreden over zijn. 39 procent van de ondervraagden geeft aan spijt te hebben van de keuzes die ze hebben gemaakt op werkgebied, zoals de keuze om een bepaalde uitdaging niet aan te gaan of parttime te gaan werken.

Lees het hele artikel hier. 

‘15% van hoogopgeleide vrouwen heeft spijt van partnerkeuze’

Nederlandse hoogopgeleide vrouwen noemen gebrek aan steun in hun carrière als een van de redenen voor spijt van hun partnerkeuze.

Volgens onderzoek van loopbaanadviesbureau SheConsult onder zeshonderd Nederlandse hoogopgeleide vrouwen in de leeftijdscategorie 40 t/m 60 jaar heeft ruim 15 procent spijt van de partnerkeuze. Vertaald naar alle hoogopgeleide Nederlandse vrouwen in deze leeftijdscategorie, zou het gaat om zo’n 120.000 ontevreden vrouwen.

Uit het onderzoek blijkt de ontevredenheid over de partnerkeuze onder andere te komen doordat de partner te weinig participeert in de zorgtaken, te weinig ondersteunend is in de carrière van de vrouw, haar te weinig stimuleert en inspireert om een eigen carrière te hebben, en te veel met zijn/haar eigen carrière bezig is. Ook werd genoemd dat de partner het zelfvertrouwen van de vrouw ondermijnt. Volgens de onderzoek schetst dit een beeld van ‘partners die eigenlijk blij zijn als hun vrouw geen carrière maakt, en die de carrière van de vrouw niet zullen ondersteunen, of zelfs ontmoedigen’.

Ambitie

Eerder onderzoek wijst erop dat vrouwen met evenveel ambitie als mannen beginnen aan hun loopbaan. In het onderzoek van SheConsult geeft ruim 65 procent van de vrouwen aan toentertijd ambitieus tot zeer ambitieus geweest te zijn. Die ambitie is in de loop der tijd echter afgenomen.

Lees het hele artikel hier.

Hoe maak je carrière in een mannenwereld?

Steeds meer vrouwen studeren af aan het hbo of de universiteit, met betere cijfers op hun diploma dan mannen. Toch worden relatief weinig topposities bij bedrijven vervuld door vrouwen. Tijd om daar iets aan te doen, vindt bedrijfskundige en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier. Ze lanceerde dinsdag haar tweede boek ‘Yes, she’s smart’, een uniek handboek voor afgestudeerde jonge vrouwen. Met VIVA deelt ze haar tips om carrière te maken in een mannenwereld.

Wat kunnen we van je boek ‘Yes, she’s smart’ verwachten?

“Al die hoogopgeleide vrouwen zien we niet terug in de hoge posities. Dat komt omdat er ergens iets misgaat in de ambities en de keuzes die vrouwen maken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niets te maken heeft met of zij wel of geen kinderen krijgen. Er gebeurt iets anders: vrouwen missen de soft skills om te overleven in een omgeving met voornamelijk mannen, met mannelijke wetten en regels. Daardoor kunnen we niet snel of goed genoeg carrière maken, waardoor we het er eerder bij laten zitten. Het begint al tijdens de sollicitatie; vrouwen solliciteren vaker op een minder hoge functie dan mannen die dezelfde opleiding hebben afgerond. We kunnen wel blijven zeggen dat het aan de organisatie ligt, maar wat kunnen we zelf doen? Met dit boek leg ik vrouwen uit hoe dat werkt. En nee, je hoeft niet per se de ambitie te hebben om naar de top te gaan. Niet iedereen wil dat en daarnaast zou het daar dan veel te druk worden. Waar het mij om gaat is dat je het gevoel hebt dat je dingen voor elkaar kunt krijgen en dat je ertoe doet.”

Lees hier het gehele artikel op de website van viva.

 

Meedoen met het spelletje.

 

Vreneli Stadelmaier maakte een vlog voor LINDA.TV in het concept:
Ook goedemorgen!

Bekijk hier de gehele vlog voor LINDA.TV op Facebook.

 

 

WEESP – Met zichtbare trots presenteerde Vreneli Stadelmaier dinsdag haar nieuwste boek: Yes She’s Smart – Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’ in studentenvereniging L.A.N.X in Amsterdam. Met haar boek ondersteunt zij jonge vrouwen in hun weg naar de top van organisaties.

Volgens Stadelmaier ontbreekt het vrouwen aan softskills zoals: onderhandelen, strategisch opereren en impact maken, waardoor zij stagneren in hun loopbaan. Met het boek Yes She’s Smart leert Stadelmaier jonge vrouwen hoe ze effectiever, gelukkiger en met meer succes kunnen werken. Zodat ze volgens haar meer tevreden zijn over hun baan, niet afhaken en – als ze dat willen – kunnen doorstomen naar de top.

Lees het gehele artikel hier op de website van het Weespernieuws.

 

 

Vrouwen missen de softskills om aan de top de te komen.
De jeugd heeft de toekomst.

Op verzoek van Jan Pronk schreef Vreneli Stadelmaier een opiniestuk voor de NVVN (21/12/2016) over dit onderwerp:

Lees het gehele artikel op de website van de NVVN hier.

 

De spelregels kennen, daar begint het mee, schrijft Vreneli Stadelmeier in ‘Yes, she’s smart’. De masculiene spelregels welteverstaan, dus zoveel mogelijk invloed vergaren en zichtbaar zijn op de werkvloer.

Jonge talentvolle vrouwen die in hun werk willen excelleren, moeten weten dat mannen zélf vertellen hoe goed ze zijn, dat mannen bluffen, opscheppen en de competitie aangaan.

 Auteur Stadelmaier is eigenaar van SheConsult, een coachings¬bureau voor hoogopgeleide vrouwen. “Jongens krijgen die eigenschappen van kleins af aan mee. Ze dragen in hun babytijd al truitjes met ‘stoer’ en ‘hero’ terwijl de meisjes pronken met ‘sweet’ en ‘cute’. In voorleesboekjes zijn mannen brandweermannen en doen vrouwen de was. Die cultuur verander je niet snel. Het goede nieuws is dat jonge meiden daar wel op kunnen acteren.”

Vrouwen denken dat ze ver komen als ze hard werken. En ze zijn goed in stapje voor stapje hun ding doen. Maar carrière maken werkt zo niet. Daarbij gaat het om gezien worden en zelfvertrouwen uitstralen. Vrouwen laten zich vaak afschrikken door mannen die schaamteloos ideeën van anderen kapen, die het liefste brandjes blussen in bijzijn van anderen. Hoe een vrouw daarmee om kan gaan, beschrijft Stadelmaier in haar gisteren verschenen boek.

Vrouwen moeten dat spel slim meespelen. Het spel dat voor mannen zo normaal is. Langs de kant staan en roepen dat de spelregels moeten veranderen, gebeurt al dertig jaar en werkt dus niet. Ga bij vergaderingen naast de voorzitter zitten. Bespreek jouw inbreng vooraf met anderen, sluit bondgenootschappen. Zorg dat jouw naam onder belangrijke stukken staat. Vertel over jouw successen. En straal succes uit: in je kleding, je haar en accessoires. Maak jezelf een beetje groter dan je bent. Het is een greep uit de vele tips die in het boek staan.

Lees het gehele artikel hier op de website van Trouw.

Jonge vrouwen, niet zo miepen!
Ga fulltime werken (en leer het mannenbrein kennen)

Wie de top wil bereiken moet na de studie kiezen voor een fulltime baan én het gedrag van de mannelijke bestuurder gaan begrijpen, betoogt Vreneli Stadelmaier in haar nieuwe boek ‘Yes she’s smart’.

Voormalig bestuurder en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier is op zijn zachtst gezegd verbaasd: jonge meiden van in de twintig kiezen veelal na hun studie voor een parttime baan. Dat dat bij haar generatie nog gebeurde is tot daaraan toe, maar nu nog steeds?

“Die jonge vrouwen sorteren nu al voor op een gezin. Maar dat is dus absoluut niet nodig. Een goede carrière, een gezin en een leuk leven gaan heel goed samen. Je moet alleen goede afspraken maken met je partner en kunnen loslaten. Je partner doet de dingen misschien op een andere manier, maar dat is niet per se een slechte manier.”

Niet zo zielig doen

Al met al vindt Stadelmaier dat de jonge dames wel wat meer pit mogen tonen. “Hard werken is toch gewoon leuk? Niet zo zielig doen.”

Wie de top wil bereiken moet niet alleen voor die fulltime baan gaan, maar zich ook realiseren dat mannen aan de top net even anders denken dan vrouwen, stelt de schrijfster. Je hoeft niet per se deze manier van denken over te nemen; je ervan bewust zijn is al grote winst.

In haar boek benoemt Stadelmaier 12 spelregels van mannen. Voor RTL Z haalt ze er drie uit.

 Lees het gehele artikel op de website van RTL Z hier.

Diploma is de helft van het werk

“Hard werken is toch gewoon leuk?

NIET ZO ZIELIG DOEN.”

Jonge dames mogen wel wat meer pit tonen en kiezen voor een fulltime baan, betoogt voormalig bestuurder en loopbaancoach Vreneli Stadelmaier in haar nieuwe boek Yes she’s smart.

Stadelmaier verbaasde zich dat jonge meiden van in de twintig, net klaar met hun opleiding en nog zonder gezin, vaak kiezen voor een parttime baan. “Die jonge vrouwen sorteren nu al voor op een gezin. Maar dat is dus absoluut niet nodig. Een goede carrière, een gezin en een leuk leven gaan heel goed samen. Je moet alleen goede afspraken…

Lees het gehele artikel op de website van de Telegraaf hier.

 

Vrouwen denken de spelregels niet te kennen

 

Media media media media t, arcu. In enim justo, rhoncus ut, media imperdiet a, media venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede media mollis media pretium. media Integer tincidunt. media Cras media dapibus. Vivamus media elementum se media media